Senaste inläggen

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 26 april 10:47

Tidsandan, från början ett tyskt begrepp,  Zeistgeist, betyder tidsålderns och det dåvarande  samällets anda och avser det intellektuella, kulturella, etiska och politiska klimatet under en viss tidsperiod. Det intressanta i begreppet är att  Zeitgeist bara kan observeras i händelser som redan har skett.

Vi är på så sätt förhindrade att förstå vår egen tid.

Men så finns det personer och grupper som ligger utanför, eller framför sin tid. I Bibeln dyker de upp som profeter som varnar, hotar, påkallar, går til rätta med sin egen tids absurditeter och avarter. De blir hånade, nonchalerade, ignorerade.

Att förstå den tid man befinner sig i och förmedla detta utan att bli hånad, nonchalerad och ignorerad är en plåga. Det är ingenting som blir hyllat, inga scener upplåts, inga stående applåder finns i detta. Bara en plågsam, skavande känsla och ett inre tvång att varna och påkalla.

Det är vad en språkförsvarare får genomgå. 

Det pågår en självkolonisering inom så många delar av samhället. Den sista bastionen är språket. Så länge vi har språket kan andra saker ändras; förhållande till privatbilism och kollektivtrafik, skatter och välfärdspolitik. Allt detta och mer därtill är ting som politiker träter om. Och de må de göra. Matpriser och inflation har betydelse. Men grunden för identitet och kommunikation. Grunden för meningsfullt ideutbyte, samtal med gemensamma referenser är språket. Där finns själva botten. Är det möjligt att tidsanndan kan börja omfatta vårt svenska språk? 

 

Arne Rubensson

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 25 april 14:33

I radions "Förmiddag med" diskuterades idag denna fråga. Flera intressanta synpunkter, bland annat medverkade Olle Josephson, känd professor i nordiska språk. Programmet kan lyssnas på här.


Susanne L-A


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47

Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!


 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41

 

 

Enkelt, överskådligt och på svenska!

 

Uppmärksam


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00

Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:


 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17

 


Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget under kontroll!?


Utöver ovanstående rektors sorti är även IES-veteranen, Damian Brunker i Eskilstuna, på väg ut ur IES-leken med stormsteg. Märkligt nog trots att det går så väldigt bra (påstås det) för denna skola. Dessutom rök IES VD för inte så länge sedan, efter fusk med bidrag och andelen svenskspråkig undervining på koncernnivå. Det var dock, officiellt, "naturligtvis inte" anledningen till hennes avgång. Således trippla goda nyheter för oss språkförsvarare!


Heja på, IES!


Språkförsvarare

 

(Denna nätdabok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 19:00

Till och med Ulf Kristersson lyckades avhålla sig ifrån att tala utrikiska eller att skylta engelskt. Svenskan är viktig!


       


Sunt förnuft

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 08:00

Jag är väl inte direkt negativ till kundenkäter. MEN titeln på undertecknaren får min blodtryck att stiga påtagligt. Customer Insight Manager. Vattenfall är såvitt jag vet ett av svenska staten ägt aktiebolag, i det här fallet verksamt i Sverige. Och här har vi ett eget språk, svenska. Brevet i övrigt är ju skrivet på detta språk. Varför då i hela fridens namn ha en så floskulös snömosig titel på engelska??


Christian H.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards